новини

Колко важна е дебелината на стоманената ламарина, от която са изработени панелите на секционните вра

Секционните врати са изработени от сандвич-панели, нарязани в зависимост от размерите на светлия отвор, който трябва да бъде покрит. Стоманената ламарина, от която са направени панелите може да е с различна дебелина.

Когато даден търговец ви прави оферта за гаражна врата, той най-често ви представя, наред с други детайли като размера, цената, материалите и пр., също и дебелината на сандвич-панелите, които ще бъдат използвани. Често обаче пропуска дебелината на стоманените стени на панелите (двата стоманени листа, които обгръщат сърцевината на панела).

В Германия дебелината на тази стомана е 0,5-0,6 мм, но другаде може да се срещнат и дебелини от 0,4 мм и дори по-малко. Имайки предвид, че стоманата поскъпва, използването на по-тънка стоманена ламарина може да намали много цената на суровината на производителя.

До какви проблеми води обаче използването на ламарина от 0,4мм или дори по-тънка?

  • Ръжда
  • По-малка издържливост във времето
  • Механична деформация – по-ниска сигурност при проникване с взлом
  • Повишена чувствителност на системата на вратата (деформации) при големи температурни разлики; в Румъния или България например температурната разлика между зимата и лятото е много голяма, а в последно време се забелязват по-често много големи температурни амплитуди в рамките на само няколко часа.

Във фабриката на МСА използваме сандвич-панели с дебелина 0,5мм !

В МСА всички сандвич-панели за секционни врати имат обща дебелина от 40 мм и са изработени от стоманена ламарина с дебелина 0,5 мм; вътрешността на панела е пълна с полиуретанова пяна.